top of page

Yoda (Elossa)

 

"A trial of being old is this: remembering which thing one has said into which young ears."

―Yoda

 

Yodan varhaisesta elämästä on saatavilla hyvin vähän muuta  tietoa kuin että hän on kaukaiselta planeetalta kotoisin, mutta sitä miltä planeetelta tämä on ei tiedetä. Erään legendan mukaan Yoda ei alunperin tiennyt olevansa Voimalle altis, ja hänen polkunsa Jediyttä kohtaan alkoi vasta kun hän jätti ihmisystävänsä kanssa kotiplaneettansa taakseen etsiäkseen töitä. He matkasivat vanhalla aluksella galaktista keskusta kohti, mutta kauan ennen kuin olivat läheskään perillä, heidän alukseensa osui asteroidi, joka vaurioitti sitä pahoin. He viettivät useita päiviä avaruudessa ajelehtien, minkä aikana heidän aluksen hengissäpito-ohjelmat sekä tarvikkeet kävivät vaarallisen vähiin, eikä heidän hätäkutsuunsa vastattu. Vaikutti siltä että heidän loppunsa koittaisi pian, mutta yhtäkkiä heidän sensorinsa poimivat läheisen aurinkokunnan jonne heidän polttoaineensa ja muonavaransa ehkä juuri ja juuri riittäisivät. He suuntasivat sinne, tehden pakkolaskun viidakon ja sumun kyllästämälle planeetalle.

He viettivät planeetalla muutaman päivän ennen kuin outo olento löysi heidät - Hysalrianilainen jedi nimeltään Mestari N’Kata Del Gormo, joka paljasti heille molemmille että he olivat hyvinkin Voimalle alttiita. Gormo tarjoutui Yodan mestariksi. Mestari Gormo vei heidät kodilleen, jossa hän koulutti heitä Voimassa. Eikä aikaakaan kun Tasavallan alus tavoitti heidän hätäkutsunsa ja pelastivat jedi-kaksikon. Yoda matkasi Coruscantille, jossa hän jatkaisi Jedi Temppelissä opintojaan initiaattina. Ajan kuluessa hän todisti olevansa hyvinkin lahjakas ja lopulta Yoda rakensi arkkitehtidroidi Huyangin avustuksella ensimmäisen valosapelinsa.

Kun Yoda sai padawan vaiheen loppuun hänestä tuli jediritari, mikä tarkoitti että hän voisi mennä tärkeille tehtäville. Jo ennen kuin hän täytti 96 Yodasta oli tullut jediritari. Myöhemmin hänet äänestettiin Jedineuvostoon. Vuoteen 800 BBY/ 2852 ATC mennessä Yoda oli alkanut opettamaan ensimmäistä omaa oppilastaan, joka oli vain yksi lukuisista padawaneista joita Yoda kouluttaisi tulevien vuosisatojen aikana. Myöhemmin Yodasta tuli yksi jedimestareista jotka johtivat liikkuvaa akatemiaa Chu’unthor aluksella, joka rakennettiin noin 500 BBY/ 3152 ATC paikkeilla. Tehtyään pakkolaskun Dathomirille noin vuonna 230 BBY/ 3422 ATC Yoda taisteli muiden jedien kanssa Dathomirin kuuluisia Noitia vastaan. Taistelun päätyttyä pattitilanteeseen hän suostui jättämään aluksensa data-tiedostot. Vaikka Yoda ei jättänyt minkäänlaista keinoa lukea tiedostoja, ne jätettiin Singing Mountain klaanin Rellille säilöön. Yoda nimittäin ennaltanäki Voiman avulta että jonain päivänä jedi tulisi Dathomirille vapauttamaan se Pimeydestä, jolloin tieto voitaisiin turvallisesti jakaa Noitien kanssa.

Vuoden 400 BBY/ 3252 ATC paikkeilla kun Beldorion lähti Säädystä, Yodan voitiin ajatella olevan yksi kaikkien aikojen mahtavimmista mestareista, verrattavissa Mestari Nomi Sunrideriin tai Mestari Thoniin, jotka molemmat olivat vaikuttaneet yli 3500 vuotta aiemmin.

Vuoteen 200 BBY/ 3452 ATC mennessä Yoda ja muut sen ajan Jedimestarit olivat huomanneet että Voima oli alkanut aaltoilla ja siitä oli tullut usvainen ja epävarma. Meditoituaan asiaa pitkään Yoda, joka oli nyt Jedien Ylemmän Neuvoston jäsen, oli tullut johtopäätökseen että Pimeän puolen vaikutus oli kasvamassa. Kun muut Neuvoston jäsenet näkivät tämän selkeänä merkkinä siitä että Sithit tai muut Pimeän puolen tukijat olivat voimistumassa, Yoda näki tässä myös mahdollisuuden siitä että tämä olisi enne Valitun (The Chosen One) saapumisesta - Valitun, jonka saapumisen sanottiin tuovan tasapainon Voimaan. Muutamat nuoremmat jedit vastustivat Yodan löytöjä ja perustivat oman lahkonsa, Potentiumin. Neuvosto ei arvostanut heidän harhaoppisuuttaan ja Yoda johti kampanjaa, joka ajaisi heidät Säädystä ulos vuonna 130 BBY/ 3522 ATC.  

Noin 170 BBY/ 3482 ATC Yoda matkusti Ord Cestukselle ja pelasti syntyperäisen X’Ting kansan tuhosta. He kunnioittivat Yodaa ja rakensivat hänestä jättimäisen 70 metriä korkean patsaan Sankareiden Saliinsa.

Vuonna 102 BBY/ 3550 ATC jedit löysivät lapsen nimeltään Dooku planeetta Serennolta. Dooku oli kreivin perillinen, mutta vanhemmat luovuttivat hänet Säädylle. Kun Dooku saavutti sopivan iän, Neuvoston jäsen Mestari Thame Cerulian otti hänet padawanikseen. Vaikka Dooku olikin Cerulianin padawan, otti myös Yoda tämän suojatikseen ja toimi usein hänelle neuvonantajana ja uskottuna. Yoda oli kuitenkin Jedimestarina myös nopea huomauttamaan Dookulle tämän vajavaisuuksista mikäli se oli tarpeen. Yoda opasti varsinkin Dookun valosapelikoulutuksessa tämän ollessa padawan, minkä ansiosta Dookusta tulikin etevä kaksintaistelija.

Fae Coven (kuollut n. 896 BBY/2756 ATC)

 

"Currently only a single Jedi can be appointed Grand Master at any one time. I am quite happy to hold the title, so I trust you younger ones will indulge me if I don't announce plans to relinquish it anytime soon."

―Fae Coven


Fae Coven oli naispuolinen Jenet Jedimestari. Hän palveli Jedisäädyn Suur-Mestarina, Ruusan reformin jälkeen aina kuolemaansa saakka. Fae Coven palveli noin neljäkymmentä vuotta ennen osallistumistaan Uuteen Sith Sotaan. Hän myös auttoi uudelleen organisoimaan Jedisäädyn Pimeyden veljeskunnan kukistamisen jälkeen, saattaen Jedit uuteen kultaiseen kauteen. Tämän Suur-Mestari, Fae Covenin löysi yleensä Coruscantin Jedi Temppelistä. Hänen monien saavutuksiensa joukossa lukeutuu hänen kirjoittamansa kirja nimeltä Jedipolku: Käsikirja Voiman Oppilaille (The Jedi Path: A Manual for Students of the Force). Kirjan idea syntyi siitä että koska sodan aikana ja jälkeen oli ollut niin paljon epäjohdonmukaisuutta koulutuksessa, oli täysin perustiedoksi, galaktisella yleiskielellä kirjoitettu ja jokaisen jedin saatavilla oleva oppiteos hänen mielestään välttämättömyys. Käsikirjassa Coven oli tyypillisesti jokaisen osa-alueen aloittaja. Kirjoittaen ja asettaen sääntöjä ja ehtoja, sekä seremonioita joita jokaisen jedin tulisi noudattaa. Usean muun Mestarin kirjoitus panoksella Mestari Covenin unelmasta tuli totta ja työstä painettiin kolme painosta. Kirjan kopiot periytyivät alaspäin mestarilta padawanille sukupolvesta toiseen ja siitä tuli Säädyn pakollista luettavaa.
 

Fae Covenin tarkasta kuolinvuodesta ei ole kirjattua tietoa, mutta yksi häntä seuranneista mestareista, Voiman oppilas nimeltään Yoda, kirjoitti erääseen kirjankappaleeseen viitteen että hän muisti Covenin vuosilta jolloin hän oli itse initiaattina akatemiassa.

 

 

Satele Shan (synt. 3699 BBY/ 47 BTC, kuollut. n.3630-3600 BBY/ 22-52 ATC)

 

"Taking a life affects the Living Force—and the one who does the killing. This is why Jedi enter battles calmly, with reason. Emotions like fear and anger lead to the dark side."

―Satele Shan, to the Padawan who defeated Callef

 

Satele Shan oli ihmisnainen, joka palveli Jedisäädyn Suur-Mestarina Galaktisen Tasavallan ja Sith Imperiumin välisen Kylmän Sodan sekä Galaktisen Sodan aikana. Hän oli Jediritari Tasiele Shanin tytär, joka oli legendaaristen Revanin ja Bastilla Shanin jälkeläinen. Satele Shan syntyi Brentaal IV planeetalla 3699 BBY/ 47 BTC. Satele peri suvun Voima-alttiuden ja hänet kutsuttiin Jedisäätyyn. Satelesta tuli Jedimestari Ngani Zhon padawan, vaikkakin myöhempinä vuosina hän matkusti Sithien kotiplaneetalle Korribanille Zabrak taistelumestari Kao Cen Darachin oppiin. Satele oli Korribanilla Sithien uudelleenvaltauksen aikaan vuonna 3681 BBY/ 29 BTC. Darach uhrasi henkensä jotta Satele pääsisi salakuljettaja Nico Okarrin sekä Tasavallan iskusotilaan Jace Malcomin avulla pakoon ja varoittamaan Tasavaltaa Sithien paluusta.

Satele Shan saavutti Jediritarin arvon Mestari Dar’Nalan alaisuudessa ja johtaessaan muiden jedien kanssa Tasavallan armeijaa Suureen Galaktiseen Sotaan hänestä tuli kuuluisa sankari. Shanista ja Malcomista tuli läheisiä, huolimatta Jedisäädyn kielloista liittyen läheisiin suhteisiin ja heidän siteensä ajoi Satelen pelastamaan Malcomin sekä pienen ryhmän hänen erikoisjoukkojaan Alderaanilta, jonne Sith Imperiumi hyökkäsi vuonna 3667 BBY/ 15 BTC. Hänen saapumisensa käänsi taistelun kulun Tasavallan voitoksi. Kukistettuaan Sithien Dark Lordin Malguksen Malcomin avulla, hän ja Malcom aloittivat suhteen, joka kesti vajaat kuusi kuukautta. Satele kuitenkin lopetti suhteen, peläten Pimeyttä sotilaan sydämessä. Satele oli kuitenkin raskaana Malcomille ja hän synnytti heidän poikansa Theronin, jonka hän Mestari Zhon avustuksella luovutti pojan salaa Jedisäädylle ja palasi taistelukentille.
 

Vuonna 3652 BBY/ 0 ATC Shan valittiin osaksi valtuuskuntaa, jonka oli määrä olla osana Alderaanilla pidettäviä rauhanneuvotteluita Sith Imperiumin kanssa. Imperiumi käytti kuitenkin neuvotteluita harhautuksena, hyökäten samanaikaisesti Tasavallan pääkaupunki Coruscantiin, pitäen planeettaa panttivankinaan jotta Tasavallan oli pakko hyväksyä Coruscantin Sopimuksen ehdot. Kun galaksi vähitellen asettui Kylmään Sotaan, esti Shan itsensä Dar’Nalan alulle laittaman salajuonen jonka tarkoituksena oli sabotoida uusi rauha. Tämän jälkeen hän lähti seikkailemaan Voiman innoittamana ympäri galaksia. Satelen matkat veivät hänet Jedisäädyn kauan kadoksissa olleelle kotiplaneetta Tythonille keskellä galaktista keskusta, ja kiitokseksi plaanetan uudelleenlöytämisestä hänet nimettiin Suur-Mestariksii ja hänelle luovutettiin koko Säädyn johtaminen. Uudessa roolissaan Shan johti Säädyn läpi monien Kylmän Sodan aikana nousseiden kriisien, opettaen samalla oman padawaninsa Shigar Konshin ritariksi asti.
 

Kylmän Sodan hauraan rauhan luhistuessa Shan toimi yhdessä Tasavallan Hätävastejoukkojen kanssa suojatakseen vähäistä rauhaa sekä galaksin viattomia. Hän sai myös tietää Sith Keisarin aiheuttamasta vaarallisesta uhasta jonka Keisarin entinen palvelija Lord Scourge hänelle paljasti,  Shanin uskaliaan tehtävän Keisarin vangitsemiseksi päätyttyä katastrofaalisesti. Kuullessaan että Keisarin aikeena oli sammuttaa kaikki elämä koko galaksista, Shan auttoi Jediritaria - joka tunnettiin vain Tythonin sankarina - estämään Keisarin suunnitelmat ja johti henkilökohtaisesti hyökkäyslaivaston Dromun Kaasille, sillä aikaa kun Tythonin sankari kohtasi ja kukisti Keisarin. Uudelleen syttyneen sodan raivotessa halki galaksin, Shan työskenteli entisen heilansa Malcomin (joka oli nimetty Tasavallan Sotavoimien Ylipäälliköksi) sekä heidän poikansa Theronin kanssa voittaakseen taistelun Imperiumin uutta prototyyppi sota-alusta Ascendant Spearia vastaan. Shan myös solmi väliaikaisen rauhan Imperiumin Darth Marrin kanssa, ja kaksikko johti yhdessä joukkonsa päihittääkseen horroksesta palanneen Revanin Yavin IV:n kuulla. Ikuisen Imperiumin kukistettua sekä Tasavallan että Sith Imperiumin joukot, Shan lannistui hänen johtonsa alaisuudessa olleen Jedisäädyn valtavista tappioista ja luopui Suur-Mestarin arvonimestä. Satele poistui Säädystä, valiten meditatiivisen maanpaon. Entinen Suur-Mestari palasi kuitenkin vielä myöhemmin Coruscantille kouluttamaan uutta Voimankäyttäjien sukupolvea.



Nomi Sunrider (kuollut n.3950 BBY/ 308 BTC)

 

"My apprentice will become a very great Jedi… a Jedi who will be remembered for her deeds or bravery, as long as the Jedi Knights survive."

―Thon, reflecting on Nomi Sunrider

 

Nomi Sunrider oli ihmisnainen, joka palveli Jedimestarina ja myöhemmin Jedisäädyn Suur-Mestarina Galaktisen Tasavallan aikaan. Syntyään Nomi Da-Boda, hän meni naimisiin Andur Sunriderin kanssa, joka oli opissa jediritariksi. He saivat tytön jonka nimesivät Vimaksi. Matkalla Stenness tähtikuntaan Bogga the Huttin miehet väijyttivät Andurin saadakseen Adeganilaisia kristallit, jotka olivat hänen ja Nomin mukana. Seuranneessa taistelussa Andur sai surmansa ja Nomi päätti itse ryhtyä jediritariksi. Sunrider valmistui Jedimestari Thonin opetuksesta ja hänelle annettiin tehtäväksi johtaa Jedien avustusmatkaa Onderonille auttamaan Ulic Qel-Dromaa Freedon Nadd kansannousun kanssa. Monen muun jedin kera Sunrider auttoi Qel-Droman saattamaan Naddistien kapina päätökseensä, käytönnössä samalla lopettaen Sithien valtakauden Onderonilla. Näiden tapahtumien jälkeen Sunrider oli yksi niistä monista jedistä jotka osallistuivat Suureen Sith Sotaan, nousevaa Exar Kunia ja tämän oppilasta - Pimeälle puolelle langennutta Ulic Qel-Dromaa - vastaan. Sodan aikana Sunrider näki kuinka Qel-Droma surmasi oman veljensä Cayn ja valtavan tunnekuohon vaikutuksen alaisena Nomi katkaisi pysyvästi Qel-Droman yhteyden Voimaan. Sunriderin kukistettua Qel-Droman Sith Sodat päättyivät.
 

Suuren Sith Sodan hävityksen jälkimainingeissa Sunrider kipusi jedien riveissä ja hänestä tuli lopulta Exis Stationin konklaavin aikoihin Jedien Suur-Mestari. Sunrider oli itse pyytänyt kaikki koolle Exis Stationille neuvotellakseen Jedisäädyn jälleenrakentamisesta. Vuosia kuolemansa jälkeen Nomi Sunriderin perintö elää yhä jedien historiassa ja tarinoita hänen teoistaan kerrotaan yhä.
 


 

Vodo-Siosk Baas (kuollut 3996 BBY/ 344 BTC)

 

"The dark side has come before, and it will come again. Do not underestimate its power. That is why I have devoted my life to teaching Jedi Knights, to strengthen the light side against the tide of darkness that is sure to come."

―Excerpt from a recording made by Vodo-Siosk Baas in the Tedryn Holocron

 

Jedimestari Vodo-Siosk Baas oli vanha kunnianarvoisa miespuolinen Krevaaki, joka palveli Jedisäätyä kunniakkaasti Vanhojen Sith Sotien alkuun saakka. Soturi, historioitsija ja valosapelien rakentamisen mestari, Baasin elämä oli omistettu kouluttamaan jedejä taistelemaan Pimeän puolen edustajia vastaan. Hän oli Suurien Mestareiden Seuran (Assembly of Great Masters) arvostettu jäsen, joka jakoi aikansa Jedien silloisen, Ossuksella sijaitsevan, keskuksen ja oman Dantooinella sijatsevan erikoislahjakkaiden padawanien akatemian välillä. Vaikkakin monet hänen kouluttamansa oppilaat saavuttivat kuuluisuutta teoillaan Sithejä vastaan, hylkäsi nuori ihmismies nimeltään Exar Kun mestarinsa tyydyttääkseen kyltymättömän tiedonjanon kielletylle Pimeän puolen tiedolle, lähtien etsimään sitä muualta.

Vuoteen 3997 BBY/ 345 BTC mennessä Sith magian käyttäjät olivat tulleet jälleen esille ja sen vaikutukset tuntuivat läpi galaksin. Keskuksena toimi Krathin kultti Empress Teta aurinkokunnassa.

Vodo-Siosk Baas vastasi Jedien kutsuun saapua Deneba planeetalle keskustelemaan uudesta strategiasta Sithejä vastaan, mutta matkalla hän tunsi voimakkaan toivottomuuden tunteen aistiessaan harhateille joutuneen oppilaansa lankeamisen Pimeälle puolelle, mikä aiheutti hänessä suurta huolta galaksin tulevaisuudesta. Krathien hyökkäys keskeytti Jedikokouksen, hyökkäys joka sytytti jediritari Ulic Qel-Dromassa halun soluttautua Krathien joukkoon. Baas oli yksi useasta mestarista, jotka meditoidessaan Ossuksella näkivät enteitä Qel-Droman väistämättömästä lankeemuksesta Pimeälle puolelle, mikä kulminoitui siihen että hänestä tuli Pimeän Jedin Exar Kunin oppilas. Kunista oli jo tullut Sithien Musta Lordi ja hän oli jo aloittanut valmistelut saattaakseen Sithit taas uuteen kukoistukseen.

Sith Veljeskunnan päädyttyä täyteen sotaan Tasavallan joukkoja vastaan, Vodo-Siosk Baas matkasi Coruscastille jedisäädyn mestareiden edustajana, neuvotellakseen Sithien uhkaan vastaamisesta jedien toimesta. Tämän jälkeen Baas ja hänen jediritarinsa puolustivat galaktista pääkaupunkia onnistuneesta Ulic Qel-Droman johtamia Krath ja Mandaliriaisarmeijoita vastaan. Qel-Droman vangitsemisen jälkeen Baas palasi hetkeksi Dantooinelle miettimään omaa osuuttaan sithien paluussa. Murheenmurtamana, hän päätti tehdä kaikkensa estääkseen Kunin suunnitelmat galaktisesta tyranniasta. Baas palasi Coruscantille, kohdaten entisen oppilaan Senaatin suuressa istuntosalissa, yrittäen vielä viimeisen kerran vedota tätä jättämään Sithin tie. Baas joutui kaksintaisteluun Kunia vastaan, joutuen yllätetyksi kun Musta Lordi aktivoi valomiekkansa odottamattoman toisen terän. Kuolemansa lähestyessä Baas vannoi jonain päivänä palaavansa ja tuhoavansa Kunin ennen kuin tämän isku liitti Krevaakin yhdeksi Voiman kanssa.

 


 

Thon (kuollut, ?)

 

"It is not simply enough to know the light…a Jedi must feel the tension between the two sides of the Force…in himself and in the universe."

―Thon

 

"Master Thon. Oss Wilum told me that you chose this world because the dark side was strong here."

"Yes. There was a great darkness here. I drove it back into the lake, and there it remains."

―Thon and Nomi Sunrider
 

Thon oli salamyhkäinen ja usein syrjäänvetäytyvä miespuolinen Tchuuktai Jedimestari, joka eli Suuren Sith Sodan aikaan. Thon piti visusti salassa kaikki rotuaan, kotimaailmaansa ja alkuperäänsä koskevat tiedot, ja omasi laajasti tietoa Voimasta, mukaanlukien monia ennalta tuntemattomia tekniikoita. Pian vierailtuaan jedien kirjastossa Ossus planeetalla, Thonista tuli jedimestari ja hän lähti etsimään planeettaa jossa voisi asua ja opiskella yksinäisyydessä ja rauhassa. Voima ohjasi hänet Stennes Noden Ambria planeetalle, joka oli Pimeän puolen kyllästämä. Eristettyään sith vaikutuksen yhteen alueeseen, Thon asettui aloilleen ja alkoi ottaa itselleen jedioppilaita, näiden muassa Oss Wilium, sekä jedien tuleva Suur-Mestari Nomi Sunrider.

Thon jakoi aikansa Ambrian elämän ja Ossuksella olevien muiden jedimestareiden kanssa kommunikoimisen välillä, ja otti usein neuvonantajan roolin. Hän löysi kuitenkin itsensä uppoutumasta mukaan tapahtumiin kuten mm. Deneban Taisteluun Krathin Pyhän Ristiretken aikana. Korkean profiilin oppilaidensa, sekä jedisäädyssä nauttimansa arvostuksen takia, Thon sotkeutui myös Suureen Sith Sotaan. Thonin vältettyä Sithien Mustan Lordin Exar Kunin juonen jossa jedimestarit joutuivat vanhojen suojattiensa murhaamiksi, tämä viimein lähti Ambrialta ja otti aktiivisemman roolin konfliktissa. Thon auttoi Ossuksen evakuoinnissa ennen planeetan tuhoa sithien aiheuttamassa supernovassa ja oli paikalla Yavin IV:llä Exar Kunin viimeisessä ja sodan päättäneessä taistelussa. Thon oli eräs harvoista jedimestareista jotka selvisivät konfliktista hengissä. Vuosikymmen sodan tapahtumien jälkeen, Thon osallistui Exis Stationin konklaaviin, jossa tämän entinen oppilas, Nomi Sunrider, käsitteli Jedisäädyn tulevaisuutta.

Thonin elämän loppuajoista ei ole tietoa, mutta tämän elämäntyö Ambrialla kantoi lopulta hedelmää, ja useiden vuosisatojen saatossa paljas planeetta parantui Pimeän puolen haavoista ja alkoi kukoistaa. Lake Natth jonne Pimeän puolen vaikutus oli eristetty, jäi kuitenkin vaivaamaan planeettaa loppuiäisyydeksi.


 

 

Zym (kuollut 3653 BBY/ 0 ATC)

"We can be certain of nothing until contact is re-established with Coruscant. In the meantime we have no choice but to accept the Empire's terms."

―Zym to Dar'Nala and Senator Paran Am-Ris during the Sacking of Coruscant
 

Zym oli miespuolinen Kel Dor Jedimestari, joka palveli Galaktista Tasavaltaa Jedien Suur-Mestarina Suuren Galaktisen Sodan aikana. Zym koulutettiin jedimestariksi Jedisäädyn toimesta, ja sai aikanaan paikan Jedien Korkeasta Neuvostosta, ja vielä myöhemmin nimitettiin Jedien Suur-Mestariksi ennen Suurta Galaktista Sotaa. Kun Sith Imperiumi ensimmäisen kerran hyökkäsi Tasavaltaan, Zym johti Neuvostoa suostuen taistelemaan valloittajia vastaan Galaktisen Senaatin nimissä.

Sodan saavutettua shokeeraavan kliimaksinsa - Keisarin suostuttua rauhanneuvotteluihin - Zym neuvoi Ylikansleri Berookenia jäämään Coruscantille kun Tasavallan ja jedien diplomaatit kokoontuivat Alderaanille allekirjoittamaan rauhansopimusta. Zymin ollessa poissa Coruscantilta, Sith Imperiumi petti Tasavallan ja Jedit hyökkäämällä pääkaupunkiin, tappaen Ylikanslerin ja tuhoten Jeditemppelin. Ilman yhteyttä Senaattiin, Zymillä ja muilla Alderaanilla olevilla diplomaateilla ei ollut mitään tietoa Tasavallan johtajien kohtaamista kauheuksista.

Zym suositteli Mestari Dar’Nalalle ja Senaattori Paran Am-Risille, että he hyväksyisivät Sithien vaateet Alderaanilla ja että Jediritari Satele Shanin tulisi pyytää Sith Lordi Darth Barasilta anteeksi hyökkäystään tätä kohti. Dar’Nalan kieltäydyttyä, Zym ilmaisi mielipiteensä siitä kuinka tämän suhtautuminen entiseen padawaniinsa oli vaarallinen.

Rauhansopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, Zym lähetti Dar’Nalan ja Shanin Ulkokehälle valvomaan Tasavallan joukkojen perääntymistä. Dar’Nala uskoi tämän olevan vain juoni jolla heidät saataisiin pois tieltä. Zymin palattua Coruscantille tavatakseen Senaattori Paran Am-Risin, hän sai tietää että Jeditemppelin uudelleen rakennus oli keskeytetty ja toistaiseksi lykätty varojen puutteen takia. Zym raportoi tästä Mestari Orgus Dinille, joka oli suunniltaan menetettyään padawanin temppelin tuhossa. Tämän jälkeen hän antoi tälle tehtävän etsiä toisen oppilaansa Fortris Gallin joka oli aiheuttamassa ongelmia Ulkokehällä.

Orgus Din raportoi Zymille myöhemmin levottomuutta herättävän uutisen: Mestari Dar’Nala ja Satele Shan olivat joutuneet Sithien taistelulaivan hyökkäyksen kohteeksi tehtävällään. Kun Galaktinen Senaatti sai kuulle tästä, monet alkoivat vaatia välitöntä jatkoa sodalle. Tasavallan sotilaan pyytäessä lupaa Dar’Nalan pelastusoperaatiolle, Zym totesi sen olevan turhaa - jedit olivat kaapanneet Imperiumin viestin jossa kerrottiin että Dar’Nala oli teloitettu tämän autettua toista vankia pakenemaan.

Zym sai myöhemmin viestin jossa kerrottiin että lähettäjällä olisi tietoa Envoyn hyökkäyksestä ja Zymin tulisi tavata hänet vanhan Jeditemppelin raunioissa. Saavuttuaan temppelille, Zym kohtasi Gin Leslin, Envoyn kapteenin, mutta Dar’Nalan vapaaksi auttama vanki, Braden, ilmestyi paikalle ja ampui tämän kostona Dantooinella saamistaan vammoista. Braden kertoi Zymille että tällä olisi Zymille viesti Dar’Nalalta, mutta Zym yritti sen sijaan pidättää tämän kapteenin ampumisen takia. Braden hyökkäsi Zymin kimppuun, tappaen tämän ja Suur-Mestarin yritys selvittää oliko Darth Baras hyökkäyksen takana katosi kuin tuhka tuuleen. Zymin kuolema jätti jälkeensä valta-tyhjiön, joka täytettiin vasta kaksi vuotta myöhemmin Satele Shanin vastaanottaessa tehtävän.


 

 

Vandar Tokare (kuollut 3952 BBY/ 299 BTC )

 

"It would do all the Jedi High Council members good to get out more on Coruscant."

―Vandar
 

Vandar Tokare oli Yodan kanssa samaa rotua oleva miespuolinen Jedimestari, joka toimi Dantooinen Jedi Enklaavin neuvoston johtajana Mandalorialaissotien ja Jedien Sisällissodan aikana. Tokare istui sekä Jedien Korkeassa Neuvostossa että Jedi Akatemian Neuvostossa aikanaan. Tokare oli hyviä ystäviä toisen Neuvoston jäsenen, Vrook Lamarin kanssa, usein saaden viimeisen sanan heidän yleisissä erimielisyyksissään, merkittävimmin päätöksessä uudelleenkouluttaa Revan jedien puolelle tämän Pimeän puolelle lankeamisen jälkeen. Mandalorialaissotia seuranneen Jedien Sisällissodan aikana Tokare valvoi Revanin uudelleenkoulutusta sen jälkeen kun Jedineuvosto oli pyyhkinyt tämän muistin. Tokare oli myös se joka lähetti Revanin ja Shanin etsimään Star Mapit, jotka johtaisivat heidät Star Forgen luokse. Jäätyään henkiin Darth Malakin hyökkäyksestä Dantooinella, Mestari Tokare osallistui Rakata Primen taisteluun, toimien Amiraali Forn Dodonnan neuvonantajana. Taistelun jälkeen se oli jälleen kerran Tokare, joka julisti Revanin todella olevan pelastettu Pimeän puolen vaikutuksista, ja soi tälle uudelleen Jediritarin arvonimen. Tokare koki loppunsa Katarrin Konklaavin aikaan, useiden muiden Ensimmäisestä Jedi Puhdistuksesta selvinneiden sekä kokonaisen Miraluka yhdyskunnan mukana kun Sith Darth Nihilus imi kaiken elinvoiman planeetan pinnalta.
 


 

Meetra Surik (kuollut 3950 BBY/ 298 BTC)

 

"…and where they look at you and see the death of the Force, I look at you and see hope for all life."

―Mical

 

Meetra Surik, joka tunnettiin myös Karkoitettuna Jedinä Madalorialaissotien jälkeen, oli naispuoleinen ihmis-Jedimestari. Padawanina Meetra valitsi olla tottelematta Jedien Korkean Neuvoston käskyä, ja puolusti Galaktista Tasavaltaa sodassa hyökkääviä mandalorialaisten neo-ristiretkeläisiä vastaan. Meetra nousi Jediritarin arvoon konfliktin aikana, ja palveli kunniakkaasti Revanin ja Malakin alaisuudessa, päätyen lopulta Tasavallan armeijan kenraaliksi. Surikilla oli tärkeä rooli mandalorialaisten kukistamisessa konfliktin loppupuolella, mutta suorana seurauksena kiistanalaisista toimistaan kataklysmisessä viimeisessä taistelussa, hän käytännössä katkaisi yhteytensä Voimaan. Myöhemmin, Surik oli ainoa sotaanlähteneistä joka vastusti Pimeän puolen kutsua ja palasi Jedineuvoston tuomittavaksi rikoksistaan. Jedisäädystä karkoittamisensa jälkeen Surik vaelteli tunnetun avaruuden laitamilla liki vuosikymmenen ennen paluutaan Tasavaltaan Pimeiden sotien (Dark Wars) aikaan, Ensimmäisen Jedi Puhdistuksen huipulla.

Surik tuli pian vedetyksi mukaan monien mystisten ryhmittymien juoniin ja jatkuvaan konfliktiin ja toimi tärkeässä osassa Sith Triumviraatin - Darth Nihiluksen, Darth Sionin ja Darth Trayan - kukistamisessa. Saatuaan takaisin yhteytensä Voimaan, Surik  palasi voitokkaana kampanjaltaan Sith Lordeja vastaan ja alkoi heti etsiä kauan kadoksissa ollutta Revania. Surik lopulta löysi Revanin vangittuna Dromund Kaasilta, Sith Imperiumin yli tuhat vuotta sitten tuhotuksi uskotulta pääkaupungilta. Surik liittyi Revanin missiolle tuhota Sith Keisari, joka oli suunnitellut Tasavallan valtaamista vuosisatojen ajan. Surik, Revan ja Lord Scourge liittoutuivat yhteisen tavoitteen puolesta ja hyökkäsivät Keisarin kimppuun. Scourge kuitenkin petti jediliittolaisensa ja puukotti Surikia takaapäin, surmaten tämän välittömästi. Meetran kuolema auttoi Revania viivyttämään Keisaria ja tämän suunnitelmia.

Surik ei liittynyt Voimaan kuolemansa hetkellä, sen sijaan tämän henki pysyi Revanin luona ja auttoi tätä kestämään valekuolemassaan kokemansa kauhut. Hänen fyysistä kuolemaansa seuranneina vuosina, Surikin matkoillaan kouluttamat jedit osoittautuivat oleellisiksi Jedisäädyn uudelleenrakennuntamisessa, sen jälkeen kun Sääty oli lähes tuhottu Sithien juonittelujen johdosta. Kun Sith Keisari viimein hyökkäsi armeijoineen Tasavaltaa vastaan kolme vuosisataa myöhemmin, Surikin henki neuvoi Jedimestari Otegia lähettämään iskuryhmän vapauttamaan Revanin tämän vankilasta Taral V:llä. Kehoitettuaan Revania saavuttamaan tavoitteensa ja tuhoamaan Keisarin, Surik katosi ja liittyi ilmeisesti viimein yhdeksi Voiman kanssa.

 


 

Lord Hoth (kuollut 1000 BBY/ 2652 ATC)

 

"I dreamt that I would single-handedly defeat the dark side, that I would make a difference, change the galaxy… the galaxy, however, has changed me."

―Hoth

 

Lord Hoth, syntymänimeltään Rohlan, oli kuuluisa miespuoleinen ihmis-Jedimestari, joka johti Valon armeijaa (Army of Light) Lord Skere Kaanin Pimeyden veljeskuntaa vastaan Uusien Sith sotien aikana, aina sodan viimeiseen taisteluun Ruusan kampanjassa. Hoth liittyi Jedisäätyyn unelmanaan että hän yksin päättäisi Sithien uhkan Galaktista Tasavaltaa kohtaan. Hoth koulutti useita oppilaita ja nousi Coruscantin Jeditemppelin Taistelumestariksi (Battlemaster) sekä Tasavallan armeijan ylikomentajaksi, rakentaen armeijaansa niistä resursseista mitä ikinä oli saatavilla, mukaanlukien Voimalle alttiita lapsia rekrytoimalla. Hoth taisteli Kaania ja tämän joukkoja vastaan läpi galaksin, lopulta hyökäten Sith Lordin linnakkeeseen Ruusan planeetella.

Ystävänsä Pernicarin ja toisen jedilordin Valenthyne Farfallan avustuksella, Hoth suoritti kamppanjaansa Kaania vastaan, kohdaten vaikeuksia väheisten tarvikkeiden, laskevan moraalin ja vaikeiden olosuhteiden muodossa. Hothin tempperamentti oli yhtä legendaarinen kuin hänen taistelutaitonsakin ja Pernicarin kuoleman jälkeen, Hothin ja Farfallan välille syttynyt riita lähes antoi Kaanille voiton. Vihanpidostaan huolimatta pari onnistui sopimaan erimielisyytensä, antaen Hothille mahdollisuuden kohdata vihamiehensä viimeisessä taistelussa. Siitäkin huolimatta että Hoth tiesi epätoivoisten Sithien tulevan käyttämään vaarallista asetta, joka tunnettiin Ajatuspommina (Thought Bomb), Hoth lähti kohtaamaan taistelun vaarasta välittämättä ja pakotti näin Pimeyden veljeskunnan tuhoamaan myös itsensä. Hothin uhrautuminen pelasti Tasavallan ja päätti Sithien valtakauden galaktisena uhkana lähes tuhanneksi vuodeksi.

bottom of page