top of page


 

Valosapelitaistelutyylit


Muoto I - Shii-Cho

Jokainen aloittaa tällä perusmuodolla jossa on laajat, pyyhkivät liikkeet. Hyvin yksinkertainen tyyli joka pohjautuu vanhoihin säilämiekkailutyyleihin. Huolimatta muodon väistöistä, torjunnoista ja lyönneistä, Shii-Cho koettiin riittämättömäksi kun valomiekka vastaan valomiekka taisteluun tuli tarve. Niinpä sen tueksi kehitettiin muoto II - Makashi. Kaikki aloittavat Shii-Cholla ja joillekin se jää ainoaksi taistelutyyliksi mäkälii he haluavat panostaa enemmän muihin opintoihin, olkoon ne sitten Voiman käyttöön liittyviä tai muihin oppiaineisiin kuten esimerkiksi politiikkaan.

 

Muoto II - Makashi

Kehitetty erityisesti valosapeli vs valosapeli taisteluihin ja täydentämään Shii-Chota. Tyylille ominaista on sen yksinkertainen jalkatyöskentely, sekä tarkat liikkeet jossa ei tehdä mitään ylimääräisiä liikkeitä. Erityisen hyvä juuri valosapeli kaksintaisteluihin. Makashi itse tyylinä poistettiin osittain käytöstä kun blasterit ja muut etäisyydeltä ammuttavat energia-aseet kehitettiin. Tästä johtuen kehitettiin kolmas muoto - Soresu. 

 

Muoto III - Soresu

Osittain Shii-Chosta johdettu ja kehitetty versio ammusten torjuntaan, Soresu panostaa voimakkaasti puolustamiseen. Ominaista tyylille on särmät, selkeät liikkeet jotka pysyvät oman kehon lähellä. Sanotaan että todellinen Soresun mestari olisi voittamaton, mutta muodolla on omat heikkoutensa. Muodon heikkoudet ovat mm. siinä että hyvin monien mielestä sen teho puolustamisessa ei ole tasapainossa sen kanssa kuinka se on hyödytön itse hyökkäämiseen. Siihen kehitettiin rinnakkain aggressiivisemmat muodot Ataru sekä Shien (muodot IV ja V). 

 

Muoto IV - Ataru
Sekä Ataru että Shien ovat aggressiivisia muotoja jossa Ataru panostaa enemmän akrobaattisiin, nopeisiin ja ketteriin liikkeisiin ja Shien taas enemmän voimakkaisiin lyönteihin. Kummallekin tyylille on ominaista että käyttäjä tehostaa omaa kehoaan Voiman avulla, joko nopeuttaakseen liikkeitään, tehdäkseen pitkiä tai korkeita loikkia tai sitten hyvin voimakkaita tappoiskuja. 

 

Muoto V - Shien/Djem So

Kehittyneempi muoto Soresusta, jossa on enemmän hienosäätöä. Shien panostaa tarkemmin kimmoittamaan ammuksia takaisin ampujiinsa kun taas Djem So kehitettiin aggressiivinen valosapeli vastaan valosapeli taistelu mielessä. Vaikkakin Ataru sekä Shien/Djem So ovat todistettavasti hyvin tehokkaita niin monet perinteisemmät ja konservatiivisemmat jedit eivät pitäneet muotojen aggressiivisuudesta ja ryhtyivät kehittämään muotoa joka tasapainottaisi kohtuudella kaikkien aiempien muotojen hyvät puolet, jotta taistelu seuraisi paremmin Jedi filosofiaa. Tämä muoto oli muoto VI - Niman. 

 

Muoto VI - Niman

Alunperin jalostettu muinaisesta Jar’Kai kaksiteräisen valosapelin taistelumuodosta, Niman on polku erittäin taidokkaaseen valosapelitaistelutaitoon, ilman fokusta aggressiivisiin tai voimakkaisiin liikkeisiin ja lyönteihin ja se tunnetaankin “Diplomaatin muotona”. Toki muodon oppiminen vaatii vähintään kahden muun aiemman muodon erinomaisen hallinnan. Jar’Kai taustansa vuoksi Niman on kahden valosapelin tai kaksipäisen valosapelin käyttäjien pääasiallinen taistelutyyli.

 

Muoto VII - Juyo 

Hyvin kehittynyt ja äärimmäisen aggressiivinen muoto, Juyo vaati useamman muun muodon lähes täydellisen hallinnan, sillä muodon ominaisuudet liippaavat hyvin läheltä Pimeän Puolen taistelumentaliteettiä sekä mielentilaa. Tarkemmin, Juyo lainasi Makashilta sen ketterää jalkatyöskentelyä, Shieniltä aggressiiviset liikkeet sekä Nimanilta sen pehmeän soljuvuuden. Varsinkin jedien keskuudessa muodon opettaminen on kielletty ja on vain yhdellä kädellä laskettava määrä henkilöitä jotka ylipäänsä osaavat sitä - varsin harva jedi on ikinä siitä edes kuullut. Käyttäjän tulee avata itsensä Voimalle ja antautua taistelun tuomalle jännitykselle, heidän täytyy kanavoida omaa raivoaan hyökkäyksiin samalla kun he ruokkivat itsensä vastustajan aggressiivisuudesta sekä mahdollisesta pelosta, näin luoden itseään ruokkivan silmukan.  

bottom of page